PRIMENA KOMPOZITNIH MATERIJALA ZA FIKSNU NADOKNADU IZGUBLJENOG ZUBA KOD TINEJDŽERA

1. Jovan Vojinović, University Business Academy Novi Sad, Faculty of Dental Medicine in Pancevo, Serbia i Medicinski fak, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
2. Tatjana Šljokavica, Dom zdravlja Novi Grad , Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
3. Gordana Kuprešak, Dom zdravlja Šipovo, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

CILJ: Prikazati izradu adhezivnog mosta indirektnom metodom kao uslovno trajnu fiksnu nadoknadu, koja se može zamijeniti po završetku rasta i razvoja djeteta definitivnom restauracijom-fiksnom protetskom nadoknadom.
PRIKAZ SLUČAJA: Dječak starosti četrnaest godina, javlja se u pratnji majke radi bola u prijedjelu gornjeg lijevog centralnog sjekutića. Anamnestički saznajemo za povredu pomenutog zuba prije četiri godine. Kliničkim pregledom uočavamo fistulu u prijedjelu 21.
Nakon detaljnog kliničkog pregleda i registrovanja okluzalnih kontakata artikulacionim papirom, odlučili smo se za izradu adhezivnog mosta. S obzirom da je 11 avitalan zub odlučili smo se za preparaciju ležišta na nosačima, ali sa maksimalnom štednjom zubne supstance. Otisnuli smo gornju i donju vilicu u standardnoj kašici. U laboratoriji je izrađen radni model i model antagonista. Na izolovani radni model smo postavili odgovarajuću dužinu impregniranih vlakana. Za nadoknadu je korišten GC everStick.
ZAKLJUČAK: Izrada adhezivnog mosta je jednostavan, estetski i minimalno invazivan način nadoknade jednog trajnog zuba u frontalnoj regiji.

Tematska oblast: SIMPOZIJUM B - Biomaterijali i nanomedicina

Datum: 18.07.2019.

Contemporary Materials 2019 - Savremeni Materijali


Ostali radovi sa konferencije


Pretraži radove