https://www.high-endrolex.com/10

eKonferencije.com: Eksterna resorpcija korjenova uzrokovana ortodontskim tretmanom fiksnim aparatima

Eksterna resorpcija korjenova uzrokovana ortodontskim tretmanom fiksnim aparatima

1. Anesa Pirović-Kadić, Medicinski fakultet Banja Luka , Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Uvod: Eksterna resorpcija korijena jedna je od najčešćih jatrogenih nuspojava fiksne ortodontske terapije. Resorpcija korijena zuba je prvenstveno asimptomatska. Svijest o uzrocima i faktorima rizika koji omogućavaju resorpciju korijena zuba, te redovni radiografski pregledi, u slučaju potrebe, omogućavaju da se resorpcija otkrije u ranoj fazi i spriječi njen daljnji razvoj.
Cilj studije: Cilj ove studije je da ispita povezanost resorpcije korjenova kod pacijenata koji su u terapiji fiksnim ortodontskim aparatima.
Metode: Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 50 pacijenata uzrasta od 18 do 25 godina. Svi pacijenti su bili pod fiksnom ortodontskom terapijom. Stepen resorpcije korijenova je mjeren na OPG snimcima prije terapije i nakon 2 godine od postavljanja fiksnog ortodontskog aparata.
Rezultati: Dužina korijena 93 maksilarna centralna inciziva prije tretmana fiksnim ortodontskim aparatom bila je srednje vrijednost: 17,79mm. Nakon perioda od 2 godine svi zubi su pokazali određeni stepen eksterne resorpcije korijenova - u prosjeku 1,81 mm. Dužina korijena 77 maksilarna lateralna inciziva prije tretmana fiksnim ortodontskim aparatom bila je srednje vrijednosti 15,48mm. Nakon perioda od 2 godine svi zubi su pokazali određeni stepen eksterne resorpcije korijenova - u prosjeku 1,73 mm.
Zaključak: Resorpcija korijena zuba predstavlja važan aspekt koji zahteva pažljivo praćenje tokom fiksne ortodontske terapije. Naši nalazi pokazuju da postoji određeni stepen resorpcije korijena kod adolescenata koji su nosili fiksne aparate tokom perioda praćenja od 2 godine, pri čemu je prosečna stopa resorpcije iznosila 1,77 mm.


Ključne reči :

Tematska oblast: Stomatologija

Datum: 05.03.2024.

Informatika u Biomedecini 2024

Datoteka uz rad  (133.67 KB)
Datoteka uz rad  (133.95 KB)


Ostali radovi sa konferencije


Pretraži radove

https://www.high-endrolex.com/10