Uticaj zalivača Helioseal F na prevenciju karijesa

1. Jana Ilić, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
2. Tijana Adamović, Medicinski fakultet Banja Luka, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

UTICAJ ZALIVAČA HELIOSEAL F U PREVENCIJI KARIJESA
J.Ilić, T.Adamović, J.Stojičić
JZU Dom zdravlja Banja Luka, Sime Matavulja bb, ilic_jana@hotmail.com
Zavod za stomatologiju Banja Luka, Zdrave Korde 4, jovanas@me.com
Medicinski fakultet Banja Luka, Save Mrkalja 14, dr.tijanalatincic@live.comUvod: Zalijevanje fisura je preventivna terapijska mjera kojom se ispunjavaju fisure zdravih zuba različitim vrstama zalivača. Najdublji dijelovi fisura su zbog svojih anatomskih karakteristika teško dostupni vlaknima četkice za zube te predstavljaju idealno mjesto za nastanak karijesa. Da bi se spriječio nastanak karijesa na tim mjestima, sprovodi se zalijevanje fisura. Helioseal F je materijal na bazi smole koji emituje fluorid, podstiče remineralizaciju, inhibira demineralizaciju, pojačava otpornost gleđi.
Cilj ovog istraživanja je utvrditi značaj zalijevanja fisura u sprečavanju nastanka karijesa.
Materijal i metode: Istraživanje je sprovedeno u školskoj ambulanti JZU „ Dom zdravlja“ Banja Luka na 31-im ispitanikom, uzrasta od 9 godina. Svim ispitanicima je izvršeno zalijevanje fisura na okluzalnim površinama prvih stalnih molara (ukupno 103 zuba) zalivačem Helioseal F. Prije zalijevanja zubi su očišćeni profilaktičkom pastom, izolovani vaterolnama potom je izvršeno jetkanje okluzalne površine 37% fosfornom kiselinom (20 sek). Poslije ispiranja i sušenja (20 sek) aplikovan je Helioseal F zalivač u fisure koji je polimerizovan (40 sek) aparatom za polimerizaciju.
Rezultati: Prva stomatološka kontrola izvršena je nakon 12 mjeseci, pri tom su registrovane nove kariozne lezije na okluzalnim površinama 3 stalna molara (2,9 %). Druga stomatološka kontrola izvršena je nakon 24 mjeseca i registrovane su nove kariozne lezije na okluzalnim površinama 7 stalnih molara ( 6,8 %).
Zaključak: Studija je pokazala da ispitivani materijal pokazuje zadovoljavajuće profilaktičke karakteristike u nastanku karijesa i postupak zalijevanja fisura smanjuje broj karioznih lezija u području grizne površine bočnih zuba.
Ključne riječi: karijes, zalivači fisura.

Ključne reči: karijes; zalivači fisura

Tematska oblast:

Datum: 29.05.2013.

Br. otvaranja: 195

Contemporary Materials - 2013 - Savremeni materijali

Datoteka uz rad  (70.70 KB)


Ostali radovi sa konferencije


Pretraži radove