BEZBJEDNOST DJECE U SAOBRAĆAJU

1. Ljiljana Slijepčević, Opština Stanari, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
2. Denis Stevanović, Opština Stanari, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
3. Siniša Marić, Opština Stanari, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina
4. Danijela Gavrić, Opština Stanari, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

BEZBJEDNOST DJECE U SAOBRAĆAJU
Denis STEVANOVIĆ , Ljiljana SLIJEPČEVIĆ , Siniša MARIĆ ,
Danijela GAVRIĆ

Od najranije dobi djeca su učesnici u saobraćaju i vrlo često saputnici u automobilu, a stradanje djece u saobraćaju jedan je od vodećih uzroka smrti djece u periodu do 14 godina. ZOOBS propisuje obavezu korištenja dječije autosjedalice kako bi dijete kao učesnik u saobraćaju bilo sigurnije.
Djeca, a posebno ona mlađa od 12 godina i niža od 150 cm, su veoma ugrožena na prednjem sjedištu. Zato je najveći broj država zabranio da ova kategorija putnika tj. ranjiva kategorija učesnika u saobraćaju sjedi na prednjim sjedištima.
Sigurnosni pojasevi ne mogu uspješno zadržavati djecu pri sudaru, a mogu ih i povrijediti. Zato neke države (SAD, Kanada, Australija, Švedska i dr.), pri vožnji djece zahtijevaju posebne sisteme za zadržavanje djece u vozilu (kolijevka, posebna dječija sjedišta, podmetači i sl.) a u zavisnosti od uzrasta djeteta. U nekim zemljama (SAD) pri iznošenju djeteta iz porodilišta neophodno je dokazati posjedovanje testirane kolijevke za prevoz djeteta. Stepen korištenja ovih sistema je različit, a u nekim zemljama je veoma visok.
Cilj ovih sistema je da što uspješnije zaštite i zadrže djecu, bez dodatnih povreda, u slučaju kada se saobraćajna nezgoda desi.
U ovom radu prikazan je značaj i obaveza korištenja autosjedalica u prevozu djece, kao i zakonski okviri koji nalažu korištenje istih.

Ključne reči: Ključne riječi: bezbijednost saobraćaja; djeca; autosjedalice; roditelji.

Tematska oblast: Bezbjedniji učesnici u saobraćaju

Datum: 09.06.2017.

VI Međunarodna konferencija
„BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI“

Datoteka uz rad  (424.68 KB)


Ostali radovi sa konferencije


Pretraži radove